Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk

3963 9820

Centralt i Charlottenlund – Fri parkering
5 min fra Charlottenlund St. – Handikapvenlig klinik

Tandprotese

Proteser har fra gammel tid været brugt til erstatning af manglende tænder. Det er en meget velafprøvet behandling, som har hjulpet mange millioner mennesker igennem tiden. Der fremstilles fortsat mange proteser, og det er en rigtig god behandling, hvis man hurtigt ønsker at få erstattet manglende tænder. Det er også en relativt billig behandling, hvilket selvfølgelig er en fordel. En helprotese erstatter samtlige tænder i kæben, mens en delprotese anvendes, når kun nogle af tænderne i kæben mangler. Du kan se fordele og ulemper ved denne behandling ved at trykke her.

Delprotese

Har man behov for at få erstattet en eller flere tænder, kan en delprotese være en god behandlingsmulighed. På billedet ses en delprotese med støbt stel (en unitor). Den er lavet af lyserød akryl, der imiterer gummer og tandkød. Heri er protesetænderne (ligeledes akryl) monteret. I denne type delprotese indgår et støbt metalstel med små støtter og bøjler, der holder protesen på plads. Protesen ”klikkes” fast på de tilbageblevne naturlige tænder i nogle små udslibninger, som tandlægen har foretaget.

En delprotese sidder som regel fint, men dette afhænger dog af gummen og resttandsættets tilstand. Har man en delprotese, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sin mundhygiejne, da der er øget risiko for at udvikle caries og parodontose. Årsagen til dette er, at protesens hjørner, kanter og overflade giver plakken gode muligheder for at sidde uforstyrret. Det er også vigtigt at være omhyggelig med selve protesen, som skal rengøres dagligt og helst efter hvert måltid.

Helprotese

Mangler man alle sine tænder, eller er der behov for at fjerne tænderne kan disse erstattes med helproteser også kaldet fuldprotese. Helproteser, gebis eller forlorne tænder, som man kaldte det før i tiden, består af ren akryl og ”ligger” oven på gummen. Helproteser fremstilles, så de meget nøjagtigt passer til gummerne. Mellem protese og gummer dannes en tynd hinde af spyt, som er med til at holde protesen på plads. I overkæben er det ofte muligt at opnå en god ”sugekopeffekt”, mens dette som regel ikke er muligt i underkæben. Her er det primært tunge- og kindmuskulatur, som holder protesen på plads. Når man får fremstillet en fuldprotese, gør vi på klinikken meget ud af tale med patienten om udseendet af tænderne. Protesetænder produceres i utallige farver og faconer. Det kan være en god ide at give protesen et personligt præg, som svarer til den aktuelle alder og til, hvordan patientens egne tænder så ud. Et sådant personligt præg kan få de ”kunstige tænder” til at se langt mere naturlige ud, end en helt regelmæssig, kridhvid række af akryltænder.

Tilvænning og efterbehandling

Har man ikke tidligere været protesebærer, vil en ny protese kræve tilvænning. Mange beskriver, at det føles, som om man har noget fremmet i munden, og de fleste oplever besvær med at holde proteserne på plads i starten. Med tiden vænner de fleste sig dog til protesen. I ugerne efter indsættelse af protesen er det vigtigt at komme til kontrol jævnligt, da protesernes sammenbid og pasformen i forhold til gummerne ofte skal justeres. Som protesebærer er det vigtigt fortsat at gå til de vanlige halv- eller helårlige tjek hos tandlægen, så protesernes funktion kontrolleres. Ligeledes skal mundslimhinderne tjekkes. Kan man ikke affinde sig med en løstsiddende protese, er det i dag muligt at forankre disse med implantater. Tryk her for at læse mere

Holdbarhed og prognose

Kan man vænne sig til en protese, kan denne som regel holde i mange år. En protese, som er lavet af akryl, slides dog hurtigere end naturlige tænder og kroner og broer. Endvidere påvirker protesen den underliggende gumme, og knoglen nedbrydes langsomt på grund af trykket fra protesen. Herved forringes pasformen med tiden, så protesen efterhånden bliver løsere. Dette kan afhjælpes med en underforing, hvis ikke man vælger at fremstille en ny.

Mundtørhed

Patenter med proteser har øget risiko for at udvikle mundtørhed. Dette skyldes dels, at naturlige tænder i højere grad end proteser stimulerer spytproduktionen, når man tygger, og dels, at det gerne er ældre mennesker, som bruger proteser. Spytproduktionen nedsættes med alderen, og brugen af forskellig medicin har ligeledes en negativ indvirkning på mængden af spyt. Mundtørheden kan give sår og kan gøre det svært at bruge protesen. Dette kan afhjælpes med sukkerfrie syrlige pastiller eller tyggegummi. Kunstig spyt som f.eks. Zendium Saliva giver langvarig fugtning af gummerne og kan også være en stor hjælp.

Implantatunderstøttede proteser – “knap-lås-protese”

Har man behov for erstatning af alle tænder i den ene eller i begge kæber, kan man fremstille en protese, som ”klikkes” fast på to eller flere implantater. Et implantat er en ”kunstig” rod, som skrues ned i kæbeknoglen. Efter ca. 3 måneder er knoglen vokset ind på implantatets overflade, således at implantatet sidder fast. På implantatet sættes, som vist på billedet, en lille tryklås, som passer op i protesen. Fordelen ved dette er, at protesen holdes fast, og for patienten føles det som naturlige tænder. Protesen kan let tages af og på og er nem at rengøre.

Typisk behandlings forløb:

  1. Uge 1-2 Aftryk til og indprøvning af den nye protese
  2. Uge 3 Indsættelse af implantater og aflevering af protese
  3. Uge 15 Påsætning af tryklås på implantat og protese

Renholdelse af proteser

Grundig renholdelse af en protese er vigtig af flere årsager. Som nævnt er risikoen for caries og parodontose øget hos patienter med delprotese. Hos helprotesebærer skal man være meget opmærksom på, at der er øget risiko for at udvikle svamp under protesen. En svampeinfektion kan ses ved, at gummens slimhinde fremstår rød, og der kan være let kløe og ubehag fra området. Dette behandles bedst ved brug af et antisvampemiddel.

  1. Børst hele protesen grundigt med en protesebørste og flydende håndsæbe hver morgen og aften. Sørg for at skylle grundigt efter rengøring og læg den (tørt) på sengebordet om natten.
  2. Rens også gummerne med vand og eventuelt en meget blød tandbørste. For patienter med delproteser er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med tandbørsten på tandfladerne, som støder op til protesen.
  3. Misfarvninger af protesen kan fjernes/forbygges ved at lægge protesen i vand med lidt vaskemiddel med enzymer. Dette gøres 1 gang om ugen og proteserne skal ligge natten over. Børst protesen grundigt, inden den igen tages i munden.

CEREC - Porcelænskrone på ét enkelt besøg.

Pi CEREC AF

Made in Charlottenlund

Hos Tandlægerne på Alléen tilbyder vi vores patienter en unik behandling ved fremstilling af kroner, indlæg og broer.

Vi kan tilbyde at fremstille din porcelænskrone på ét enkelt besøg, ved brug af den top-moderne CEREC-metode. Du slipper for silikoneaftryk og midlertidige alu-hætter. Kronen bliver fremstillet på klinikken, mens du venter og den bliver sat fast med det samme. Så kan du bruge din tid på andet end at gå til tandlæge.

Læs mere

Info

Tandlægerne på Alléen

Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk
39 63 98 20

Åbningstider

Mandag - Onsdag
08.00-16.30
Torsdag
08.00-14.30
Fredag
08.00-12.00
Lørdag - Søndag
Lukket

Medlem af

Tandlægeforeningen

Find os

Central beliggenhed - Fri parkering - Nemt med offentlig transport
×

Åbent - Ring til os

Online booking