Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk

3963 9820

Centralt i Charlottenlund – Fri parkering
5 min fra Charlottenlund St. – Handikapvenlig klinik

Skæve tænder

Mange mennesker har i større eller mindre grad skæve tænder og lever glade og måske uvidende om dette. Skæve tænder kan give et påfaldende udseende og i nogle tilfælde føre til skader i kæbernes vækst og funktion.

Årsager

Skæve tænder kan være arveligt betinget, men kan også skyldes en lang række andre faktorer, som f.eks.: manglende plads, pga. for mange tænder eller for lille kæbe manglende tænder tænderne ligger drejet, er vendt “forkert” i kæben brug af sut, sutteuvaner uvane – f.eks. unormal bidvane misdannede tænder misdannede kæber, eller sygdom i kæberne ulykke med skader på tænder og kæber “mundånding” – ved vanskelig vejrtrækning i gennem næsen.

Hovedgrupper

Ved diagnosticeringen og behandlingsplanlægningen skelner vi overordnet mellem fire hovedgrupper:

  • Funktionelle
  • Tandbevarende
  • Psykosociale
  • Æstetiske

Funktionelle

Den almindeligste årsag til behandle skæve tænder er problemer i tyggefunktionen og/eller gener fra kæbeled og tyggemuskler. Disse årsager betegner vi funktionelle, da de har med den egentlige funktion af tænder, kæber, muskulatur og tyggeevne at gøre. Skæve tænder og /eller unormal kæbe kan afstedkomme vanskeligheder ved tygningen af maden. Der er risiko for, at muskulatur, kæbeled og knogler udsættes for “forkert” belastning, der kan medføre problemer som spændingshovedpine eller en videre “skæv” udvikling af kæberne.

Tandbevarende

Nogle typer af forkert tandstilling kan medføre, at der opstår øget slid på tænderne. Tændernes “tyggeknuder” (cuspides) passer under normale forhold præcist sammen, således at en spids på en tand i overkæben, passer ned i en “kløft” i den tilsvarende tand i underkæben. I nogle tilfælde passer tænderne imidlertid ikke sammen, således at tyggeknuderne slider mod hinanden – dels ved tygning, dels ved tænderskæren (bruxisme), som kan være en følge af tandstillingen.

Psykosociale

I de tilfælde, hvor skæve tænder giver anledning til f.eks. nedsat selvværd og mobning, kan man tale om, at en patient er psykosocialt påvirket af sin tilstand, og tandregulering kan komme på tale.

Æstetiske

Skæve tænder udgør ofte ikke nogen egentlig sundhedsrisiko og hører så ikke til nogen af de tre første grupper. Disse tilfælde bliver ikke behandlet i den offentlige tandpleje. Men da et godt udseende af de fleste forbindes med et harmonisk tandsæt, kan et ønske om at få gjort noget ved problemet være ganske naturligt.

Behandling

Behandlingen af skæve tænder afhænger hvad den grundlæggende årsag tandstillingen er. Tryk her for at læse mere om tandregulering.

CEREC - Porcelænskrone på ét enkelt besøg.

Pi CEREC AF

Made in Charlottenlund

Hos Tandlægerne på Alléen tilbyder vi vores patienter en unik behandling ved fremstilling af kroner, indlæg og broer.

Vi kan tilbyde at fremstille din porcelænskrone på ét enkelt besøg, ved brug af den top-moderne CEREC-metode. Du slipper for silikoneaftryk og midlertidige alu-hætter. Kronen bliver fremstillet på klinikken, mens du venter og den bliver sat fast med det samme. Så kan du bruge din tid på andet end at gå til tandlæge.

Læs mere

Info

Tandlægerne på Alléen

Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk
39 63 98 20

Åbningstider

Mandag - Onsdag
08.00-16.30
Torsdag
08.00-14.30
Fredag
08.00-12.00
Lørdag - Søndag
Lukket

Medlem af

Tandlægeforeningen

Find os

Central beliggenhed - Fri parkering - Nemt med offentlig transport
×

Online booking