Isninger
Mange af os oplever en gang imellem at få isninger i tænderne. Oftest fremkaldes isninger af kolde føde- eller drikkevarer, undertiden af varme. Sukkerholdige madvarer kan ligeledes give isninger. Hos patienter med kraftigt slid af tænderne kan alene det, at tænderne rammer hinanden, udløse isninger.
Hvad skyldes isninger?
En tand er opbygget af flere forskellige lag af hårdtvæv. Over tandkødet er tanden dækket af et hårdt lag emalje. Emaljen består næsten udelukkende af mineral og er uigennemtrængelig for væske, bakterier mv. Under emaljen er den blødere dentin, som indeholder et stort antal mikroskopiske kanaler. Disse kanaler indeholder væske og små “nerveudløbere” (se billedet).
Blottes disse kanaler, ved f.eks. at tandkøddet trækker sig tilbage, eller ved at tandemaljen slides væk, skal der ikke meget til at fremkalde en isning. Kulde eller sukker fra søde mad- og drikkevarer ændrer på væskebalancen i kanalerne, hvorved der opstår et “undertryk”, som sætter en respons i gang i tandnerven: en isning.
Behandling
Årsagen skal findes. Skyldes isningerne blottede tandhalse, som er opstået på grund af for voldsom tandbørstning, skal tandbørstevanen naturligvis ændres. Det kan også være nødvendigt at dække den blottede rodoverflade med en fyldning. Oftest er det dog tilstrækkeligt at pensle rodoverfladen med en ”isolerende” fluorholdig væske, som mindsker isningerne. Der findes mange forskellige typer tandpasta, som hævdes at kunne mindske isninger. Nogle er mere effektive end andre.