Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk

3963 9820

Centralt i Charlottenlund – Fri parkering
5 min fra Charlottenlund St. – Handikapvenlig klinik

Snorken

Snorken, eller social snorken, er et meget almindeligt forekommende fænomen. Halvdelen af os snorker af og til, og undersøgelser viser, at omkring 20% af alle danske mænd og 10% af den kvindelige befolkning snorker regelmæssigt. Den almindeligste årsag er overvægt; men man ved også, at snorken ses oftere hos ældre, og at faktorer som alkohol, sovemedicin og tobak spiller en central rolle. Udover at snorken kan være yderst generende for ens partner og ødelægge dennes nattesøvn, kan det også påvirke ens helbred. Når det er sagt, er det vigtigt at understrege at en god nats søvn – hver nat – er vigtig for et godt helbred og for ens velvære.

Obstruktiv Søvnapnø-syndrom (OSAS)

Imellem 30-50% af alle regelmæssige snorkere holder vejret i længere perioder i løbet af søvnen. Dette kaldes søvnapnø, og det er skadeligt for helbredet. Vejrtrækningspauserne opstår, fordi luftvejen blokeres. I pauserne “vågner” hjernen for at genoptage den almindelige vejrtrækning. Den forstyrrede nattesøvn medfører naturligt nok træthed om dagen såvel for den, som snorker, som for partneren. Værre er det dog, at søvnapnø har vist sig at være forbundet med hjerte-karsygdomme, øget forekomst af hjerneblødninger, blodpropper i hjertet, diabetes og overvægt.

Hvornår har man søvnapnø?

Uregelmæssig snorken med stille perioder (apnøer) mere end 5 gange i timen er udtryk for søvnapnø. Selve apnøen kan vare fra 10 sekunder op til flere minutter.

Hvorfor opstår snorken og søvnapnø?

Årsagen til snorken og søvnapnø, er en forsnævring i svælget. En mindre dimension af underkæben, forstørrelse af bløddele, tunge og gane samt polypper mv. i området medfører, at indåndingsluften har vanskeligt ved at passere igennem svælget. Dette forstærkes, når man ligger på ryggen, hvor tungen glider tilbage i svælget og kan medvirke til helt at blokere for luftens passage (se billede).

Symptomer på søvnapnø

Føler man sig ikke udhvilet morgenen efter en hel nats søvn, og bliver man træt i løbet af dagen, kan dette være et symptom på søvnapnø. Ofte vil en patient med søvnapnø sove meget uroligt, have behov for hyppige vandladninger og svede under søvnen. Patienten kan i løbet af dagen klage over søvnighed, morgenhovedpine, manglende energi og øget irritabilitet.

Diagnose

For at stille diagnosen søvnapnø anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der foretages en såkaldt CardioRespiratorisk Monitorering. Det er en undersøgelse af patientens søvn, hvor man måler antallet af apnøer, iltningen af blodet mv. Den foretages helst i patientens eget hjem (se billede).

Behandling

CPAP Den mest udbredte behandling af søvnapnø er CPAP-behandling. Der anvendes et lille apparat (en kompressor), som forsyner patienten med et vedvarende overtryk af ilt igennem en slange og en maske. Lufttrykket tilpasses automatisk og holder luftvejen åben. Behandlingen er livsvarig, men den giver patienten en øget søvnkvalitet (se billede).

Snorkeskinne En relativ ny behandling her hjemme, er den såkaldte “OSS-skinne”, snorkeskinne eller apnøbøjle, som den også kaldes. I alt sig enkelhed skubber skinnen underkæben lidt frem, således at der skabes øget passage for luft i svælget (se illustrationen herunder).

I Sverige fortages mange tusind af disse behandlinger årligt, mens der i Danmark kun udføres ganske få. En ny stor undersøgelse viser, at skinnen har god effekt; og flere undersøgelser er blevet sat i værk for at lære mere om skinnes effekt. Herunder ses skinnen i brug.

Det kræver lidt tilvænning at bruge skinnen, men efter kort tids brug vil man ikke længere være generet af skinnen, men opleve at ens snorken forsvinder. Det er for tidligt at sige, at skinnen er bedre en den mere udbredte CPAP-behandling; men den er et godt tilskud/alternativ til patienter med søvnapnø. Dette gælder især patienter, som ikke tolererer CPAP, eller som har social snorken (snorken uden apnøer).
Kirurgi Alternativt kan der foretages et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner den bløde gane og mandlerne. Det er dog kun ca. halvdelen af de opererede, som oplever et fald i antallet af apnøer.

CEREC - Porcelænskrone på ét enkelt besøg.

Pi CEREC AF

Made in Charlottenlund

Hos Tandlægerne på Alléen tilbyder vi vores patienter en unik behandling ved fremstilling af kroner, indlæg og broer.

Vi kan tilbyde at fremstille din porcelænskrone på ét enkelt besøg, ved brug af den top-moderne CEREC-metode. Du slipper for silikoneaftryk og midlertidige alu-hætter. Kronen bliver fremstillet på klinikken, mens du venter og den bliver sat fast med det samme. Så kan du bruge din tid på andet end at gå til tandlæge.

Læs mere

Info

Tandlægerne på Alléen

Jægersborg Allé 45
2920 Charlottenlund

kontakt@tandnu.dk
39 63 98 20

Åbningstider

Mandag - Onsdag
08.00-16.30
Torsdag
08.00-15.00
Fredag
08.00-12.00

Medlem af

Tandlægeforeningen

Find os

Central beliggenhed - Fri parkering - Nemt med offentlig transport
×

Udenfor telefontid - Skriv til os

kontakt os

Får du ikke fat i os telefonisk, så skriv til os ved at benytte nedenstående formular.

Online booking